Teplotní šok
Náhlá změna teploty o víc než 12°c (o 3°c pro ranná vývojová stádia plůdku) může mít za následek teplotní šok, ten se projevuje odchlípením skřelí a křečovitým rozevřením tlamy (nemusí být u některých druhů moc výrazné). U nakrmených kaprovitých ryb (Cyprinidae) už pokles o 8°c může být fatální, protože dojde k nahromadění amoniaku v krevním oběhu a tím k autointoxikaci amoniakem, která způsobí nezvratný úhyn ryb. Při autointoxikaci amoniakem pozorujeme u ryb otok a silné překrvení žaber. Při příliš vysokých teplotách mohou nastat problémy s rozpuštěným kyslíkem ve vodě.
Jako prevence je třeba se vyvarovat náhlým změnám teplot a pravidelně kontrolovat teplotu pomocí ponorného teploměru. Důležité je také přizpůsobit krmnou dávku teplotě vody a množství rozpuštěného kyslíku. Pokud je teplota pod optimem, tak krmit méně a při vysokých teplotách krmit minimálně nebo vůbec. Optimální teplota pro kaprovité ryby (KOI kapři, jeseni, karasi,…) se pohybuje mezi 18–28°c, pro chrupavčité ryby (jeseteři) je rozmezí ideální teploty 16–23°c, ale na jesetery nemá pokles teploty takový dopad, jako na ryby kaprovité.