Nízká teplota
Ryby jsou studenokrevné organizmy, jejichž tělesná teplota a aktivita odpovídá teplotě okolní vody a ročnímu období.Potravu přestanou ryby přijímat při náhlém snížení její teploty, kdy se zpomalí trávící procesy a dojde nahromadění potravy v trávicím traktu. Více popisujeme v „teplotním šoku“. Na pozvolné snížení teploty odpovídající našim podmínkám si ryby postupně během ročního období přivyknou a se snižující se teplotou sníží adekvátně i příjem potravy.
Jako prevence je třeba se vyvarovat náhlým změnám teplot a pravidelně kontrolovat teplotu pomocí ponorného teploměru. Důležité je také přizpůsobit krmnou dávku teplotě vody a množství rozpuštěného kyslíku. Pokud je teplota pod optimem, tak krmit méně a při vysokých teplotách krmit minimálně nebo vůbec. Optimální teplota pro kaprovité ryby (KOI kapři, jeseni, karasi,…) se pohybuje mezi 18–28°c, pro chrupavčité ryby (jeseteři) je rozmezí ideální teploty 16–23°c, ale na jesetery nemá pokles teploty takový dopad, jako na ryby kaprovité.